Μύθοι  για τους  υπέρβαρους

 

 1. Οι υπέρβαροι τρώνε πιο πολύ . Αυτό είναι λάθος , γιατί μελέτες έδειξαν ότι οι υπέρβαροι τρώνε το ίδιο ή και λιγότερο από τους φυσιολογικούς ανθρώπους. Το είδος και η ποσότητα της διατροφής είναι μόνο ένας παράγοντας που επηρεάζει το πάχος, κοντά στους γενετικούς παράγοντες  , στις  ενδοκρινείς  λειτουργίες , του  στυλ της  ζωής , του μεταβολισμού και της χρήσης φαρμάκων.
 2. Οι υπέρβαροι ζουν πιο λίγο. Αυτό είναι λάθος γιατί σίγουρα  ένα ιδανικό βάρος δεν σημαίνει αυτόματα και μια ζωή μέχρι τα βαθειά γεράματα. Ίσα-ίσα  εκείνοι που ακολουθούν μια δραστική δίαιτα μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα στην υγεία τους. 
 3. Χοντραίνουμε  όσο μεγαλώνουμε και γερνάμε. Αυτό είναι αλήθεια . Όσο γερνάμε μειώνονται οι καθημερινές δραστηριότητες μας , οι μυς μας δεν εργάζονται όσο πρέπει και τα κιλά συσσωρεύονται πάνω μας.
 4. Οι  υπέρβαροι δεν είναι γεμάτοι υγεία. Αυτό είναι εν μέρει σωστό . Η γενική κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου είναι συνδεδεμένο με τον τρόπο διατροφής . Αλλά οι υπέρβαροι που γυμνάζονται έστω και λίγο  αντιμετωπίζουν λιγότερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με  τους κανονικούς ανθρώπους που δεν γυμνάζονται καθόλου.

 

Κιμούντρης  Παναγιώτης

Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

ΝΕΑ   ΓΝΩΣΗ

Δαγκλή 1-3 Τηλ. 2541068881

www.neagnosi.gr

Υγεία - Σημαντικές Συμβουλές

Απάντησε στο τηλέφωνο με το
ΑΡΙΣΤΕΡΟ αυτί.

Μην πίνεις καφέ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ την
ημέρα.

Μην καταπίνεις φάρμακα με  ΚΡΥΟ
νερό.

Μην τρώτε ΤΕΡΑΣΤΙΑ γεύματα μετά
τις 5μμ.

Ελαχιστοποίησε την ποσότητα των
ΛΑΔΕΡΩΝ φαγητών που
καταναλώνεις.

Πίνε περισσότερο ΝΕΡΟ την ημέρα,
λιγότερο τη νύχτα.

Κράτα απόσταση από  ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ
κινητών τηλεφώνων.  

Μη χρησιμοποιείτε ακουστικά
κεφαλιού ή αυτιών για ΜΕΓΑΛΗ
χρονική περίοδο.

Ο καλύτερος χρόνος για τον ύπνο
είναι από τις 10μμ το βράδυ μέχρι
τις 6πμ το πρωί.

Μη ξαπλώσεις αμέσως μετά τη λήψη
 φαρμάκων πριν κοιμηθείς.

Όταν η μπαταρία σου βρίσκεται
στην ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ γραμμή, μην
απαντήσεις στο τηλέφωνο διότι η
ακτινοβολία είναι 1000 φορές
μεγαλύτερη.


 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ  ΚΑΡΔΙΑ

 

 

           Οι ασθένειες της καρδιάς   είναι  η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να τρώμε

      για να αποτρέψουμε την εναπόθεση λιπών πάνω στα αγγεία του αίματος της καρδιάς.

 

 ΜΙΚΡΗ  ΠΟΣΟΤΗΤΑ  ΑΛΚΟΟΛ

 

Το  αλκοόλ είναι  δηλητήριο για τα αγγεία και για την καρδιά , αν βέβαια καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Το αντίθετο όμως συμβαίνει αν

πίνουμε   ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την μέρα. Από αυτό εξαιρούνται αυτοί που είναι υπέρβαροι , γιατί το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες.

 

 ΨΑΡΙΑ, ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

 

Τα λίπη από τα ψάρια μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρομβώσεων . Αν καταναλώνονται  τις 4  από τις 7 μέρες της βδομάδας  ελαττώνει  το επίπεδο των τριγλυκεριδίων. Δυστυχώς δεν μειώνουν την  χοληστερίνη.  Μπορείτε να τρώτε οποιοδήποτε ψάρι.

 

 ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

        Το βούτυρο και το τυρί περιέχουν πολλά κορεσμένα λίπη που αυξάνουν το επίπεδο της κακής χοληστερίνης LDL . Πρέπει λοιπόν να μειώσουμε την κατανάλωση  τροφίμων που τα περιέχουν : γλυκά, μπισκότα , σάλτσες.  Πρέπει να προτιμάμε τυριά, γιαούρτια και γάλατα με χαμηλά λιπαρά που περιέχουν όμως ασβέστιο που μας είναι απαραίτητο για τα κόκαλα.

 

 ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚA

 

Το  κρέας και τα αλλαντικά αποτελούν κύρια πηγή κορεσμένων λιπών  , αλλά η ποσότητα τους σε αυτά μεταβάλλεται  σε συνάρτηση με τα ζώα από τα οποία προέρχονται. Η καλύτερη επιλογή είναι το κρέας από γαλοπούλα και κοτόπουλο. Στην καλύτερη περίπτωση διαλέξτε κρέας

ελαφρύ  χωρίς λίπη. Το κρέας από κουνέλι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, γιατί έχει ακόρεστα λίπη που είναι απαραίτητα στον μεταβολισμό.

 

 ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ  ΒΑΡΟΣ

 

Το ιδανικό βάρος είναι εκείνο που αντιστοιχεί σε δείκτη μάζας ανάμεσα σε 20- και 25, αν δε είναι πιο πάνω από το 30 τότε μιλάμε για υπέρβαρο άτομο. Το αδυνάτισμα οδηγεί σε ένα πλήθος από πλεονεκτήματα, αλλά είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ιδιαίτερα μετά από κάποια ηλικία.

 

 ΠΟΛΛΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

 

Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών  μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης  του καρκίνου και των ασθενειών της καρδιάς. Πρέπει να τρώμε πολλά λαχανικά και φρούτα χωρίς κανέναν περιορισμό, γιατί έχουν λίγες θερμίδες, περιέχουν ίνες , κάλιο και πολλά αντιοξειδωτικά.

 

 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

 

Μαζί με τα δημητριακά καλό είναι να τρώμε αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, όπως  αρακάς , πράσινα φασόλια, φακές και πατάτες. Όλα αυτά περιέχουν ίνες κατά της δυσκοιλιότητας  αλλά και βιταμίνες από την κατηγορία Β. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχά σε λιπίδια, έτσι είναι ιδανικά για αυτούς που έχουν υψηλή χοληστερίνη.

 

 ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

 

             Η χοληστερίνη είναι  ο πρώτος εχθρός των αγγείων μας, ειδικότερα μετά από κάποια ηλικία! Η χοληστερίνη χωρίζεται στην καλή χοληστερίνη , την HDL , και την κακιά LDL. Μετά από τα 65 χρόνια  κατά την ανάλυση  του αίματος , ο δείκτης της καλής χοληστερίνης θα σας δείξει τον κίνδυνο  της καρδιάς σας.

 

 ΠΙΟ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ

 

Ενόσω μεγαλώνουμε  η ευαισθησία μας σε αλάτι μικραίνει και έτσι θέλουμε μεγαλύτερες ποσότητες σε αυτό.  Έτσι έχουμε μεγαλύτερη κατακράτηση σε υγρά. Φυσικά και 2 – 4 g αλατιού είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή.

 

 

###############################################################################################

ΤΡΟΦΙΜΑ  ΓΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑ

 

Είναι  αποδεδειγμένο  εδώ και αρκετά χρόνια  ότι ο λανθασμένος τρόπος  διατροφής οδηγεί  στην εμφάνιση  ασθενειών , όπως ο καρκίνος. Αλλά  για να γλυτώσεις από τον καρκίνο, και από τις υπόλοιπες  ασθένειες πρέπει να προσέχεις τι να τρως.

Παρακάτω θα βρεις τα πιο υγιεινά  τρόφιμα.

 

 1. Μήλα

Είναι  γεμάτα ίνες που μειώνουν το επίπεδο της χοληστερίνης και της γλυκόζης του αίματος . Τα φρέσκα μήλα  έχουν βιταμίνη C  , που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την καταστροφή.  Βοηθούν στον σχηματισμό του κολλαγόνου , ουσίας που κρατά τους ιστούς  και τις  αρτηρίες του αίματος  σε καλή κατάσταση , ουσία που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου και του φολικού οξέος.

 

 1. Αμύγδαλα

Πλούσια  σε ωφέλιμες ουσίες , όπως ίνες, ριβοφλαβίνη , μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο . Επίσης προστατεύει τον οργανισμό από το πέσιμο των μαλλιών καθώς περιέχει την βιταμίνη Ε . Μειώνουν την χοληστερίνη και μας προστατεύουν από το έμφραγμα. Περιέχουν πρωτεΐνες χρήσιμες   για τον οργανισμό.

 

 1. Μπρόκολα

Εκτός του ότι  είναι πηγή  ασβεστίου, καλίου, ουσίες  που μας προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες , από διαβήτη και από ορισμένες μορφές καρκίνου , του εντέρου και του προστάτη. Λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών  που περιέχουν  τις βιταμίνες Α  και C , τα κύτταρα του οργανισμού μας γερνούν πιο αργά.

 

 1. Κόκκινα φασόλια

Τα  κόκκινα φασόλια οποιασδήποτε μορφής και μεγέθους είναι μια σημαντική  πηγή  σιδήρου, μαγνησίου , φωσφόρου, καλίου και θειαμίνης. Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπη , έχουν λίγες θερμίδες και εξαιτίας των ινών που περιέχουν , απομακρύνουν γρήγορα τις τοξίνες από τον οργανισμό . Δίνονται  σε ασθενείς με δυσκοιλιότητα  και σε ηλικιωμένους .

 

 1. Ψάρια

Περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα 3 που εμποδίζουν  την τοποθέτηση  λιπών στις αρτηρίες , μειώνοντας την πιθανότητα  εμφράγματος.  Τα ωμέγα 3 ρυθμίζουν την λειτουργία της καρδιάς, προστατεύοντας την από ταχυκαρδία . Τρώγοντας 3 φορές την ημέρα ψάρια μειώνεται  το επίπεδο των τριγλυκεριδίων και  ρυθμίζεται η πίεση.

 

 1. Σπανάκι

Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A, C, B6 , ασβέστιο , σίδηρο και μαγνήσιο . Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας βοηθά να διατηρήσουμε το δέρμα και τα μαλλιά μας σε καλή κατάσταση.  Προσοχή  όμως  πρέπει να τρώγονται αμέσως  και να μην ξαναζεσταίνονται γιατί μετατρέπονται σε καρκινογόνους ουσίες.

 

 1. Γλυκοπατάτες

Περιέχουν  μεγάλες ποσότητες  βήτα- καροτίνης, που ο οργανισμός τις μετατρέπει σε βιταμίνη Α , επιβραδύνοντας την γήρανση του οργανισμού και εμποδίζουν την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.  Περιέχουν  βιταμίνες Β6, C και Ε ,  κάλιο , ίνες και λίγες θερμίδες.

 

 1. Φυσικός χυμός φρούτων και λαχανικών

Ο χυμός αυτός διατηρεί όλες τις βιταμίνες και  τα συστατικά   που έχουν  τα φρούτα και τα λαχανικά τους. Πρέπει  να πίνονται  αμέσως  μετά  την παρασκευή τους,  Προστατεύουν τους ανθρώπους από τον καρκίνο του προστάτη , από καρδιοπάθειες.

 

Π. Κιμούντρης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟ ΚΡΥΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ!!!

 

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δοκιμάζετε σκληρά τις κρύες μέρες του χειμώνα. Η γρίπη και το κρύωμα μας απειλεί σε κάθε μας βήμα και μας οδηγούν αναγκαστικά μερικές μέρες στο κρεβάτι με πυρετό , πόνους σώματος και λαιμού , και βήχα. Πιο κάτω θα βρεις μερικές  συμβουλές τι πρέπει να αποφεύγεις και τι πρέπει να κάνεις για να μην αρρωστήσεις.

 

 1. Το αντιγριπικό  εμβόλιο σου προσφέρει την ελάχιστη προστασία κατά της γρίπης  και ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα όταν τυχόν αρρωστήσεις.
 2. Μέγιστη υγιεινή. Οι ιοί και τα μικρόβια της γρίπης μεταδίδονται πολύ εύκολα  πρέπει να μην αγγίζεις  τα μεταλλικά μέρη του λεωφορείου , το καζανάκι της δημόσιας τουαλέτας κτλ. Είναι λίγο δύσκολο όμως. Για αυτό , όταν φθάνεις στην δουλειά σου  ή στο σπίτι σου πλύνε τα χέρια σου με αντιμικροβιακό σαπούνι.
 3. Να κοιμάσαι 8 ώρες . Ο ύπνος είναι η καλύτερη προστασία του οργανισμού μας. Αν και τηρείς μια σωστή διατροφή , εμβολιάσθηκες και παίρνεις συμπληρώματα διατροφής το σώμα σου δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στις απειλές αν δεν έχει ξεκουραστεί αρκετά!
 4. Να τρως φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσεις στον οργανισμό σου τις βιταμίνες που χρειάζεται για να μπορεί να παλεύει με μικρόβια. Αν πάλι δεν μπορείς   να συμπεριλάβεις  στην διατροφή σου  φρούτα και λαχανικά, τότε  κατανάλωσε πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Προσοχή όμως η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης C   καταστρέφει το στομάχι , η βιταμίνη δε Α σε μεγάλες ποσότητες γίνεται τοξική. Πάρε ένα χαπάκι καθημερινά στο κυρίως γεύμα και θα έχεις την απαραίτητη ποσότητα σε βιταμίνη Α, Β6, Β12, C,D και από τα μεταλλικά στοιχεία χρώμιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σελήνιο. Ο ψευδάργυρος είναι ιδανικός για να σε προστατεύσει από ένα ενδεχόμενο κρύωμα , γιατί τα ιόντα που ελευθερώνει δεν επιτρέπουν στα μικρόβια να παραμείνουν στο αναπνευστικό σύστημα και να ωριμάσουν.
 5. Κάνε μασάζ. Είναι ένας καλός τρόπος που καλυτερεύει την λειτουργία  του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού. Μια ώρα μασάζ την βδομάδα θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι καλύτερα, να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις την ζωή σου.
 6. Βελτίωσε την φυσική σου κατάσταση. Η γυμναστική δυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού σου στις διάφορες ασθένειες. Το είδος και την διάρκεια της γυμναστικής μπορείς να τον διαλέγεις εσύ σύμφωνα με τον ελεύθερο χρόνο, τις ανάγκες και την διάθεση που έχεις.  
 7. Αύξησε τον κύκλο των φίλων σου. Ίσως αυτό να φαίνεται κάπως περίεργο επειδή οι πολλές επαφές βοηθούν την μετάδοση των ασθενειών. Όμως μελέτες απέδειξαν  ότι άνθρωποι που έχουν πολλούς φίλους , σωστούς βέβαια, έχουν στον οργανισμό τους πολλά αντισώματα   από αυτούς που έχουν ελάχιστους ή καθόλου φίλους.
 8. Προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις το επίπεδο του στρες . Σε πειράζει κάτι  στον φίλο ή φίλη σου ( αγαπημένο ή σύζυγο σου ) , στους συναδέλφους  σου ? Πες τους το αμέσως όσο γίνεται πιο αντικειμενικά και ευγενικά. Συζήτησε τα προβλήματα σου και βρες μια λύση. Έτσι θα ελευθερωθείς  από το στρες    και θα ξαναγίνεις θετικός. Το σώμα σου τότε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς κινδύνους.

 

 

Κιμούντρης  Παναγιώτης

Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

Πληροφορικής

ΝΕΑ   ΓΝΩΣΗ

Δαγκλή 1 – 3  Τηλ. 2541068881

www.neagnosi.gr

 

 ΣΚΟΡΔΟ , Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

 Λόγω των σημαντικών προτερημάτων του, το σκόρδο, χρησιμοποιούνταν εδώ και 7000 χρόνια από Αιγύπτιους και τους Βίκινγκς  , που το έπαιρναν μαζί τους στα μακρινά τους ταξίδια , σαν φάρμακο , αλλά και για να τους διώξει τα «κακά πνεύματα»!

 

Οι λαοί που το χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες  και τρώνε πολύ , όπως είναι οι Βούλγαροι, αποκτούν μεγάλη δύναμη στην εργασία τους  και ξεχνούν την αρτηριοσκλήρυνση , τον διαβήτη, το πάχος και τον καρκίνο.

 

Το σκόρδο, πλούσιο σε βιταμίνες Β και C , και ορισμένα  στοιχεία  σε μικρές ποσότητες  όπως βρώμιο, κοβάλτιο, ιώδιο, μαγνήσιο, πυρίτιο και  ψευδάργυρο , έχει ένα ενεργειακό περιεχόμενο τρείς φορές μεγαλύτερο από ότι το καρότο γεγονός που το κάνει  απαραίτητο σε ασθενείς οργανισμούς . Η πιο καλή του ιδιότητα όμως είναι ότι ρυθμίζει την πίεση , πράγμα που βοηθά  στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των λιποθυμικών τάσεων, καρδιακών επεισοδίων.  Βοηθά στην χώνευση , κατεβάζει την χοληστερίνη. Λίγο σκόρδο μας βοηθά στον πονόλαιμο και στην  γρίπη.

 

Αν έχετε πονόδοντο  ή πόνο στα αυτιά, βάλτε ένα κομμάτι βαμβάκι μέσα σε χυμό σκόρδου και βάλτε το πάνω στο σημείο που σας πονά. Ακόμη και παθήσεις των οφθαλμών περνούν με επιθέματα  ή ακόμη και με σταγόνες χυμού σκόρδου.   Στην τριχόπτωση κόψτε το σκόρδο σε διαμήκη τομή  και κάντε με αυτό μασάζ  στο σημείο του κεφαλιού που υπάρχει πρόβλημα. Επίσης διάλυμα σόδας με χυμό σκόρδο καθαρίζει τα δόντια των καπνιστών.

 

Δυστυχώς σκόρδο σε μορφή χαπιών , που χρησιμοποιούνται πιο εύκολα λόγο της έλλειψης μυρωδιάς , δεν φέρουν τα σωστά αποτελέσματα, γιατί  έρευνες έδειξαν ότι τα μόρια που δημιουργούν την μυρωδιά στο σκόρδο  είναι εκείνα που αγωνίζονται κατά των ασθενειών.  Αν σας δυσκολεύει η μυρωδιά του σκόρδου, μασήστε μαζί με το σκόρδο λίγο καφέ ή μαϊντανό.

 

Κιμούντρης Παναγιώτης

ΔΙΑΦΟΡΕΣ  ΓΡΙΠΗΣ  ΑΠΟ ΚΡΥΩΜΑ

 

  Α  /  Α

                ΚΡΥΩΜΑ

                       ΓΡΙΠΗ

      1.

      2.

      3.

      4.

 

      5.

 

 

 

 

      6.

      7.

 

      8.

Κούραση

Χαμηλός Πυρετός

Μυϊκοί  Πόνοι

Πόνοι σε όλο το σώμα

 

Βήχας, φτέρνισμα

Βουλωμένη μύτη

Κόκκινος λαιμός

Κόκκινα μάτια

Πονοκέφαλος

Δεν χρειάζεται αντιβίωση

Διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα

Δεν είναι επικίνδυνη

  Κακή Γενική Κατάσταση

  Υψηλός  Πυρετός

  Άσχημη Φυσική Κατάσταση

  Μυϊκοί και πόνοι σε όλες τις  

  Κλειδώσεις

  Έλλειψη όρεξης για φαγητό

 

 

 

 

Χρειάζεται αντιβίωση

Διαρκεί περισσότερο

 

Είναι επικίνδυνη

 

 

 

 

 

 

 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

 

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ = ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΗΡΑΤΕΙΩΝ

 

 

Όλοι μας ξέρουμε ότι τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν την διαδικασία του γήρατος. Αλλά δεν ξέρουμε ποια ποσότητα πρέπει να παίρνουμε καθημερινά

Και που μπορούμε να βρούμε αυτές τις τόσο σημαντικές ουσίες.

 

Τα αντιοξειδωτικά παλεύουν ενάντια στον καρκίνο , της χαμηλής πίεσης του αίματος, μας βοηθούν στην καλή όραση και προστατεύουν το σώμα αλλά και το μυαλό μας στο πέρασμα του χρόνου.

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί τα τρόφιμα για να αποκτήσει ενέργεια που του είναι χρήσιμη για να ζήσει. Στον μηχανισμό του μεταβολισμού δημιουργούνται οι ελεύθερες ρίζες. Αυτές είναι υπαίτιες για την δημιουργία  πολλαπλών ασθενειών , όπως ο καρκίνος , η καταστροφή των πνευμόνων, την κακή λειτουργία του νευρικού συστήματος . Για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών  ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες  που τις λαμβάνουμε καθημερινά με την διατροφή μας :

 

1) Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ  . Είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δεν μπορεί να παραμείνει στο ανθρώπινο σώμα, επειδή διαλύεται στο νερό και έτσι πρέπει να λαμβάνεται  καθημερινά με την διατροφή μας. Υπάρχει στα πορτοκάλια, στα πράσινα πιπέρια, στις φράουλες.

 

2) Βιταμίνη  Ε . Καθυστερεί την εμφάνιση σημείων του γήρατος και θεραπεύει  το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Βρίσκεται στο σιτάρι ολικής, στα φουντούκια, σπόρια, φυλλώδη λαχανικά , μουρουνέλαιο.

 

3) Βήτα – καροτένιο  προστατεύει από  τις ακτίνες του ήλιου. Υπάρχει στα καρότα, μπρόκολα, ντομάτες, μελιτζάνες, γλυκοπατάτες, βερίκοκα.

 

4) Σελήνιο . Είναι ο κυριότερος βοηθός μας κατά του καρκίνου. Υπάρχει στα ψάρια, κόκκινο κρέας, σπόρια, αυγά, κοτόπουλο και σκόρδο.

 

5) Μαγνήσιο . Χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για την αντιμετώπιση του στρες, αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες ενδυναμώνοντας το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

 

6) Ο ψευδάργυρος  χρήσιμο στοιχείο για την διατήρηση της υγείας των κυττάρων, βοηθώντας τον πολλαπλασιασμό τους. Μαζί με την βιταμίνη C  αυξάνει την άμυνα του οργανισμού εμποδίζοντας την εισβολή μικροβίων και ιών στον οργανισμό μας.

 

Κιμούντρης  Παναγιώτης

 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Πώς να ερμηνεύσετε μόνοι σας τα αποτελέσματα  των εξετάσεων

Για τους περισσότερους από εμάς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευθούν. Περίεργα εκατοστά,  τιμές ελάχιστες , τιμές μέγιστες, συγκεντρώσεις, είναι μερικά από αυτά που βλέπουμε στα αποτελέσματα των εξετάσεων μας και δεν ξέρουμε να τα ερμηνεύσουμε. Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσω να σας δώσω έναν μικρό χρήσιμο οδηγό .

 

 Αρτηριακή πίεση

 

Οι φυσιολογικές της τιμές είναι  ανάμεσα στα 120/70  και  140/90.

Υπάρχει πρόβλημα όταν η συστολική πίεση ( η μεγάλη ) είναι πιο μεγάλη από 160  και η διαστολική υπερβεί το 95.

 

 Ερυθρά αιμοσφαίρια  

 

Από  4 έως  6 εκατομμύρια  ανά mmc  σε συνάρτηση με την ηλικία και το φύλο.

 

         Λευκά   αιμοσφαίρια

 

Από  4.000  έως  10.000 ανά  mmc

 

 Αιματοκρίτης

 

Είναι  το πηλίκο  του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων προς  τον συνολικό όγκο του αίματος. 

Για τους άνδρες  ανάμεσα στα  40% και στα  54% .

Για τις γυναίκες ανάμεσα στα  35%  και στα  47 % .

 

 Λεμφοκύτταρα

 

Από  1.000 έως  4.000 mmc

 

 Γλυκόζη

 

 Από  0,8  έως  1,2 g/l

 

 Ολική  χοληστερίνη

 

Από 1,8  έως  2,4 g/l  ή 150 έως  230 mg/dl

 

 Χοληστερίνη HDL

 

Πρέπει να είναι πιο μεγάλη από 35

 

 Χοληστερίνη LDL

 

Πρέπει να είναι πιο μικρή από  150

 

 

 Τριγλυκερίδια

 

Οι φυσιολογικές τους τιμές είναι ανάμεσα σε 60 και 165 mg/dl

 

 Κρεατινίνη 

 

Είναι απαραίτητη  για την σωστή λειτουργία των νεφρών  7 – 13,6 mg/l 

 

 Ουρικό οξύ

 

Οξύ που απομακρύνεται από τα ούρα και υπάρχει στο αίμα  120 – 130 micromoli/l  ή  0,02 – 0,005 g/l

 

 Σφυγμοί

 

Μετράμε   τους σφυγμούς  με τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο  για 15 λεπτά και τους πολλαπλασιάζουμε με το 4. Ο σωστός αριθμός  των σφυγμών είναι ανάμεσα στους 60 και 80 σφυγμοί  ανά λεπτό και στους άνδρες και στις γυναίκες.

 

 

10 Παράγοντες που επηρεάζουν την βιολογική γήρανση

 

 1. Η κατανάλωση της ζάχαρης,

Που συνδέεται με την γήρανση του δέρματος , όπου το κολλαγόνο καταρρέει με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την  νεανικότητα του.   Πρέπει λοιπόν η ζάχαρη να περιορίζεται σε 12 το πολύ κουταλάκια. Διαβάστε λοιπόν την περιεκτικότητα των τροφών σε ζάχαρη.

 1. Το άγχος

Το υπερβολικό άγχος εξασθενεί  τις αντιστάσεις του οργανισμού και αυξάνει τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις, και ακόμη προκαλεί πρόωρη γήρανση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

 1. Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών

Μετρήσεις της γήρανσης του δέρματος έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες των περιορισμών των τροφίμων που περιέχουν κορεσμένα λίπη και είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά,   το βούτυρο.

 1. Το ότι …δεν κινούμαστε

Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα είναι από τα πιο συνηθισμένα αλλά και καταστροφικά φαινόμενα της εποχής. Ακόμη και μικρές δόσεις φυσικής δραστηριότητας μπορούν να μας εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής , καταπολεμώντας τους παράγοντες που γερνούν τον οργανισμό μας ( παχυσαρκία, άγχος, κακό κυκλοφοριακό).

5.   Η διατήρηση των παραπανίσιων κιλών μας.

      Το υπερβολικό πάχος μικραίνει το προσδόκιμο όρο ζωής αφού συνδέεται με  καρδιακές  παθήσεις, διαβήτη ακόμη και καρκίνο. Ακόμη επιταχύνει τη βιολογική γήρανση επηρεάζοντας άμεσα το DNA.

 1. Η έλλειψη ικανοποιητικού χρόνου ύπνου

Ο φτωχός ύπνος δεν γερνά μόνο το δέρμα , αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με την  παχυσαρκία, τον διαβήτη, τα εγκεφαλικά, τις καρδιακές παθήσεις , την υπέρταση, την κατάθλιψη, την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και τα προβλήματα μνήμης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος καλό να μη γίνεται με υπνωτικά χάπια.

7.  Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

     Που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας , όπως μορφές καρκίνου, οξύ καρδιακό επεισόδιο, σχηματισμό ελεύθερων ριζών, γήρανση του δέρματος. Ένα ποτηράκι  για τις γυναίκες και δύο  για τους άνδρες είναι τα όρια της μη βλαβερής ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ και μπορούν  να  περιορίσουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

 1. Η αναπνοή ρύπων

Η μολυσμένη ατμόσφαιρα οδηγεί σε προβλήματα του αναπνευστικού  , στον σχηματισμό ελεύθερων ριζών που συνδέονται με την πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Το πρόβλημα αποτυπώνεται και στο δέρμα  όπου η παραγωγή ελεύθερων ριζών προκαλεί οξειδωτική τροποποίηση του κολλαγόνου , της ελαστίνης επισπεύδοντας την γήρανση του δέρματος.

9.    Η ηλιακή  ακτινοβολία

       Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο βλάπτει τρία επίπεδα άμυνας του δέρματος. Η βλαβερή επίδραση ξεκινά  από τον ιστό της επιδερμίδας ,προχωρά στην εισχώρηση των καταστρεπτικών παραγόντων  , στα  αντιοξειδωτικά και επανορθωτικά συστήματα φτάνοντας τελικά στο ουσιαστικότερο τρίτο επίπεδο , που είναι η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος της επιδερμίδας.  Η υπεριώδης ακτινοβολία  ( UVA , UVB )  επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα με τρεις τρόπους.   Καταστρέφει άμεσα το κυτταρικό  DNA  , δημιουργεί ελεύθερες ρίζες και εκπέμπει δεδομένα σήματα που καταστρέφουν τις κερατινοκύτες. 

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ  ΥΓΙΕΙΝΗ  ΖΩΗ

 

 1. Μην  καπνίζετε
 2. Τρέφεστε σωστά, αποφεύγοντας τα επιβλαβή λιπαρά ( κορεσμένα και trans λιπαρά ) και αυξάνοντας την κατανάλωση ινών, λαχανικών , φρούτων.
 3. Να παίρνετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα καθημερινά. Εξασφαλίστε επαρκή ποσότητα ασβεστίου.
 4. Διατηρείτε χαμηλό το σωματικό σας βάρος.
 5. Γυμνάστε το μυαλό σας διατηρώντας το πνευματικό σας επίπεδο ανεβασμένο.
 6. Κάντε γυμναστική έστω και με ένα γρήγορο βάδισμα καθημερινά.
 7. Να είστε ενεργοί  και δραστήριοι κάθε μέρα.
 8. Να έχετε υγιείς κοινωνικές σχέσεις αποφεύγοντας να συναντάτε πρόσωπα που σας ταλαιπωρούν ψυχικά και σωματικά.
 9. Προφυλάξτε την όραση και την ακοή σας, όπως και τη γενικότερη υγεία σας με προληπτικούς ελέγχους .
 10. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για πιθανή λήψη φαρμάκων υπέρτασης και ελέγχου της χοληστερόλης ώστε να διατηρηθείτε υγιείς.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

 

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το καθημερινό περπάτημα για 30 λεπτά συντελεί αποτελεσματικά   σε :

 Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

 Υποχώρηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης γρηγορότερα από τη χρήση ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων .

 Επίτευξη της απώλειας βάρους και διατήρηση . Περπατώντας με μέτριο ρυθμό καίμε 132 θερμίδες και με γρήγορο ρυθμό καίμε 183 θερμίδες .

 Η σωματική, φυσιολογική άσκηση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον οποιονδήποτε , ακόμη και για τον υπερτασικό , αντίθετα είναι πολύ χρήσιμη για την υγεία του.

 Η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη και μας προσφέρουν υγεία και ευεξία.

ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

 

1) Κατ΄ αρχάς συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για να εξασφαλίσουμε   ότι το γρήγορο περπάτημα δεν θα επιβαρύνει ήδη υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις.

2) Επιλέγουμε τον περίπατο για τις μικρές αποστάσεις , όπως το κοντινό σουπερμάρκετ ή κάποια κοντινά μαγαζιά.

3) Αποκρίνουμε το τηλεχειριστήριο  της τηλεόρασης.

4) Αν πάρουμε λεωφορείο κατεβαίνουμε στην προηγούμενη στάση.

5) Σταθμεύουμε το αυτοκίνητο μας λίγο πιο μακριά  από τα μαγαζιά.

6) Πηγαίνουμε με τα πόδια στην δουλειά αν είναι σχετικά κοντά από το σπίτι μας.

7) Χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα.

8) Απολαμβάνουμε το μεσημεριανό γεύμα περπατώντας στο πάρκο.

9) Πηγαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο περπατώντας όσο  μπορούμε.

10) Δεν το παρακάνουμε. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην βαθμιαία εξέλιξη και την  προοδευτική αλλαγή των συνηθειών μας σχετικά με το περπάτημα.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ

 1. ΟΠΤΙΚΗ
 2. ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ
 3. ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ

Η δεύτερη ανάγνωση που θα κάνετε πρέπει να είναι πιο προσεκτική. Συγκεντρωθείτε, πάρτε ένα μολύβι, και αυτή την φορά καθώς διαβάζετε υπογραμμίστε λέξεις κλειδιά, φράσεις, ότι σας κάνει εντύπωση και ότι θεωρείτε σημαντικό. Αναζητήστε την ουσία της κάθε παραγράφου. Βάλτε σελιδοδείκτες και κολλήστε χρωματιστά χαρτάκια στο περιθώριο με τυχόν σημειώσεις ή απορίες.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Ξεκινήστε το διάβασμα από τα πιο δύσκολα μαθήματα, έτσι ώστε να είστε πιο ξεκούραστοι και η μνήμη σας πιο καθαρή.

Αν κάποια στιγμή αισθανθείτε ότι τι διάβασμα έχει γίνει πολύ κουραστικό, κάντε το πιο ενδιαφέρον, αρχίζοντας να μελετάτε εναλλάξ τα μαθήματα που σας αρέσουν και τα μαθήματα που δεν σας αρέσουν. Με αυτό τον τρόπο θα σπάσετε τουλάχιστον τη μονοτονία.

Αν κολλήσετε κάπου και δεν βγάζετε νόημα, γυρίστε πίσω, στο προηγούμενο κεφάλαιο από αυτό που δεν καταλαβαίνετε, και πάρτε τα πράγματα από την αρχή. Κρατήστε σημειώσεις βήμα προς βήμα, ώστε να μην αφαιρεθείτε και χάσετε τη συνοχή των όσων διαβάζετε.

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗΣ

  1. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που διαβάζετε, διώχνοντας από το νου σας άσχετες και βασανιστικές σκέψεις.
  2. Φροντίστε ώστε, όση ώρα διαβάζετε, να μην αποσπάσουν την προσοχή σας εξωτερικοί παράγοντες, όπως θόρυβοι, οικογενειακοί καβγάδες, υπερβολική ζέστη κλπ. Η μνήμη και η συγκέντρωση επηρεάζονται αρνητικά από όλα αυτά.
  3. Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα απομνημόνευσης πληροφοριών, αφού το μυαλό είναι ξεκούραστο και καθαρό.
  4. Το απόγευμα και το βράδυ προσφέρεται για επαναλήψεις.
  5. Κρατήστε ενεργητική στάση απέναντι στο διάβασμα. Δηλαδή, δώστε βάση στην κρίση σας. Αναλύστε αυτά που διαβάζετε. Κρατήστε σημειώσεις. Αυτή η στάση θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη μνήμη σας, αφού, όσο καλύτερα επεξεργάζεστε τις πληροφορίες που σας δίνει το κείμενο που διαβάζετε, τόσο βαθύτερα αυτές αποτυπώνονται στη μνήμη σας.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Διαβάζετε συστηματικά και καλά για να μειώσετε την αγωνία, την ανησυχία και το τρακ γύρω από τις εξετάσεις.

Μην κάνετε αρνητικές προβλέψεις και μην πανικοβάλλεστε, δώστε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε τη σωστή τους διάσταση.

Μην κατακρίνετε τον εαυτό σας, δώστε του κουράγιο και εμψυχώστε τον κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

Μην σκέφτεστε συνέχεια την αποτυχία.

Πείτε αυτό που σκέφτεστε, αισθάνεστε ή φοβάστε στους ανθρώπους που σας αγαπούν.

Ο ΥΠΝΟΣ «ΘΡΕΦΕΙ» ΤΟ ΜΥΑΛΟ!

Ο ύπνος ξεκουράζει και αναζωογονεί τον εγκέφαλο σας. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, η μνήμη σας δεν θα λειτουργεί καλά.

ΤΙ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

 

Η λεκιθίνη που βρίσκεται στον κρόκο του αυγού.

Ο σίδηρος του κρέατος.

Τα σάκχαρα των φρούτων και γενικότερα οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα αμυλώδη τρόφιμα.

ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ θα πρέπει να είναι το φαγητό της προηγούμενης μέρας των εξετάσεων, και ειδικά το βραδινό.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝ ΠΙΕΙΤΕ ΚΑΦΕ το βράδυ που προηγείται των εξετάσεων.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ, κυρίως αυτών που περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη των αναψυκτικών είναι ίδια με αυτή που περιέχεται στον καφέ και θα σας δημιουργήσει παρόμοια υπερένταση.

Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Αποφύγετε τις έντονες συγκινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά κυρίως την παραμονή και την ημέρα των εξετάσεων. Ηρεμία, νηφαλιότητα, ψυχική και συναισθηματική γαλήνη αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποδώσετε τα μέγιστα.

ΑΥΡΙΟ ΔΙΝΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αποφύγετε τη λήψη οποιουδήποτε ηρεμιστικού, αγχολυτικού ή υπνωτικού φαρμάκου, εκτός και αν σας το υποδείξει ο γιατρός σας. Πολλά από τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά επιβραδύνουν τις νοητικές και τις σωματικές αντιδράσεις για αρκετές ώρες μετά την λήψη τους

<<<