Μέταλλα  , τα ελιξίρια της ευζωίας

 

 

Ca 

Ασβέστιο

Βρίσκεται στην παρμεζάνα, έμενταλ, γάλα, γιαούρτι, πράσινα λαχανικά, θαλασσινά, ξηροί καρποί, νερό.

Συμμετέχει στην οικοδόμηση της οστέινης μάζας, προλαμβάνει την οστεοπόρωση, ρυθμίζει την πήξη του αίματος και είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια, αλλά και για την καλή λειτουργία των δοντιών.

 

 

Κ 

Κάλιο

Στις φακές, λάχανο, ψωμί ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, μπανάνες, τόνος, σαρδέλες, κρέας, γάλα, δημητριακά, φρούτα.

Ελέγχει την περιεκτικότητα των κυττάρων σε νερό, ρυθμίζει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, τις μυϊκές συσπάσεις, τον ρυθμό της καρδιάς.

 

 

Σίδηρος 

Fe

Κρέας χήνας, κόκκινο κρέας, εντόσθια, αλλαντικά, σόγια, κακάο, όσπρια, κρόκος αυγού, πράσινα λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί.

Συμμετέχει στον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, στην οξυγόνωση των κυττάρων, στην  ισορροπία του μεταβολισμού, είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας.

 

 

Μαγνήσιο 

Mg

 

Λεμόνι, μήλο, σόγια, πλήρη δημητριακά, πράσινα λαχανικά, φακές , οστρακοειδή, κακάο, σοκολάτα, αμύγδαλο, κρέας, γαλακτοκομικά.

Ρυθμίζει την λειτουργία των κυττάρων, βοηθά στον σχηματισμό αντισωμάτων και των οστών. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ενέργειας και βοηθά στην μείωση της πίεσης.

 

Ψευδάργυρος 

Zn

 

Στρείδια, ρέγκα, σαρδέλα, συκώτι, μπιζέλια, μπρόκολα, μανιτάρια, βρόμη , κρέας.

Κατά της ακμής, βοηθά στην γρήγορη επούλωση των τραυμάτων, βοηθά στην καλή λειτουργία του συκωτιού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Χαλκός

 

Cu

 

Στρείδια, καραβίδες, συκώτι, πράσινα λαχανικά, σόγια, ξηροί καρποί, πιπέρι, μανιτάρια.

Συμβάλλει στην γένεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων και συμμετέχει στη σωστή δόμηση των οστών.

 

Νάτριο

 Na

 

Καπνιστό ψάρι, πίκλες, εντόσθια, θαλασσινά, αυγό, τυρί, αλατισμένο βούτυρο, ψωμί, δημητριακά.

Εξασφαλίζει την ισορροπία του οργανισμού σε νερό, καθιστά δυνατές τις μυϊκές συσπάσεις και τις νευρικές αντιδράσεις.

 

Φθόριο

 

F

Νερό, θαλασσινά, ψάρι, τσάι, καφές

Προστατεύει τα δόντια, προλαμβάνει αλλά και θεραπεύει τα κατάγματα των οστών, και προλαμβάνει την οστεοπόρωση.

 

Φώσφορος 

P

Ψάρι, κρέας, αυγό, τυρί, σόγια, φρέσκα ή  ξερά φρούτα, σοκολάτα, πλήρη δημητριακά.

Βοηθά στην διαμόρφωση των οστών, των δοντιών, όπως επίσης βελτιώνει τον μεταβολισμό. Επιτρέπει την αποθήκευση και την απελευθέρωση της ενέργειας.

 

Ιώδιο

 

I

Καβούρια, αστακός, καπνιστή ρέγγα, μπακαλιάρος, σόγια, αλάτι.

Απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή όλων των ζωικών ορμονών.

 

Σελήνιο

 

Se

Φύτρα σταριού, πλήρη δημητριακά, λάχανο, κρεμμύδι , σπαράγγι , καρύδα, οστρακοειδή.

Βοηθά στην  καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, προστατεύει την καρδιά και προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου.

Τα   Ε  στην  ζωή  μας

           Υπάρχουν σχεδόν παντού, τα πιο πολλά είναι επικίνδυνα. Μάθετε για αυτά από τον παρακάτω πίνακα.

 

Ε 100 ,101 ακίνδυνα

Ε 103 επικίνδυνο

Ε 104 ύποπτο

Ε 105 απαγορευμένο

Ε 110 επικίνδυνο

Ε 111 απαγορευμένο

Ε 120 επικίνδυνο

Ε 121 απαγορευμένο

Ε122 ύποπτο

Ε 123 πολύ επικίνδυνο

Ε 124 επικίνδυνο

Ε 125,126 απαγορευμένα

Ε 127 επικίνδυνο

Ε 130 απαγορευμένο

Ε 131 καρκινογόνο

Ε 132,140 ακίνδυνα

Ε 142 καρκινογόνο

Ε 150, 151 ύποπτα

Ε 152 απαγορευμένο

Ε 153 ύποπτο

Ε 160,161,163,170

       Ακίνδυνα

Ε 171,173 ύποπτα

Ε 174 ακίνδυνο

Ε 175 ακίνδυνο

Ε 180 ύποπτο

Ε 181 απαγορευμένο

Ε 200,201,203 ακίνδυνα

Ε 210,211,212 ,213,214,

215,217 καρκινογόνα

Ε 221, εντερικές ενοχλήσεις

Ε 220 καταστροφή βιταμίνη

Ε 222,223,224,224,226,

Εντερικές Ενοχλήσεις

Ε 230,232,233 δερματικές

Διαταραχές

Ε 236, 237, 238 ακίνδυνα

Ε 239 καρκινογόνο

Ε 240,241 ύποπτα

Ε 250 διαταραχές πίεσης

Ε 251, 252 διαταραχές πίεσης

Ε 260 , 262,263,270 ,280ακίνδυνα

Ε 281,282,300,301,302,303,304

Ακίνδυνα

Ε 305, 306,307,308,309 ακίνδυνα

Ε 311, 312 έκζεμα

Ε 320, 321 χοληστερίνη

Ε 322,325,326,327 ακίνδυνα

 

Ε 330 καρκινογόνο

Ε 331,332,333,334,

335,336,337 ακίνδυνα

Ε 338 , 339 πεπτική διαταραχή

Ε 340,341 πεπτική διαταραχή

Ε 400,401,402,403,404 406  ακίνδυνα

Ε 407 πεπτική διαταραχή

Ε 408,410  ακίνδυνα

Ε 411,413,414 ακίνδυνα

Ε 420,421, 422 ακίνδυνα

Ε 450,461,462,463,465

Πεπτική διαταραχή

Ε 466 πεπτική διαταραχή

Ε 471 ακίνδυνο

Ε 472, 473, 474 ακίνδυνα

Ε 475 ακίνδυνο

Ε 477 ύποπτο

Ε 480 ακίνδυνο

 

 

Τα επικίνδυνα πρόσθετα και τι προκαλούν

  1. Καρκινογόνο : ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων
  2. Απαγορευμένο : από το γαλλικό υπουργείο υγείας
  3. Ακίνδυνο : ακίνδυνες ουσίες
  4. Ύποπτο :  εξετάζονται παρενέργειες
  5. Πολύ επικίνδυνο : απαγορευμένο στις ΗΠΑ και Ρωσία. Περιορίστε την χρήση αυτών των ουσιών

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

 

  1. Διατροφή  : Να προτιμώ : Φρούτα, λαχανικά, ζαρζαβατικά, σαλάτες ωμές ή βραστές με ελαιόλαδο, ψάρια ψητά. Να αποφεύγω :  κόκκινα κρέατα, λουκάνικα, αλλαντικά ( εκτός της γαλοπούλας ) , γλυκά, γρήγορο φαγητό.
  2. Σωματική άσκηση : ένα απλό περπάτημα μισής ώρας, 3-4 φορές την βδομάδα, θα σας ωφελήσει πάρα πολύ . Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείτε το σώμα σας με βαριά γυμναστική και πρέπει να αποφεύγετε το τρέξιμο.
  3. Έλεγχος βάρους : Το σωματικό βάρος πρέπει να διατηρείται χαμηλό. Η παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ συχνή ( 30% των ενηλίκων ) , συχνότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να υπολογίσουμε την παχυσαρκία :  η περίμετρος μέσης ( στο ύψος του ομφαλού )  δεν πρέπει να ξεπερνά τα 102 cm  στους άνδρες και τα 88 cm στις γυναίκες. Και προσοχή όσο πιο λίγο και πιο ελαφρύ φαγητό το βράδυ. Η ώρα του βραδινού να είναι  όσο γίνεται πιο νωρίς!

ΟΙ ΑΡΧΕΣ  ΤΟΥ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

 

  1. Αντικατάσταση του τηγανίσματος από ψήσιμο( οι τηγανητές πατάτες μπορούν να αντικατασταθούν από ψητές ή να καταναλώνονται λιγότερο από δυο φορές τη βδομάδα)
  2. Μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ( χοιρινό, μοσχάρι) από ψάρια και πουλερικά.
  3. Καθημερινά 3 με 4 φρούτα.
  4. Μια σαλάτα σε κάθε γεύμα
  5. Μια – δυο φορές τη βδομάδα όσπρια και λαδερά.
  6. Μείωση στην κατανάλωση αναψυκτικών και προτίμηση στους φρέσκους φυσικούς χυμούς.
  7. Ήπια κατανάλωση γλυκών ( 3 φορές τη βδομάδα ) . Κατά προτίμηση γλυκά με γάλα π.χ. σπιτικό παγωτό, ρυζόγαλο. Επίσης καλά είναι   τα γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, ενώ μακριά από σοκολάτα.
  8. Δυο με τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την κάθε μέρα.
  9. Μαύρο ψωμί ή παξιμάδια σίκαλης.

[ Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα ]
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

 

¨Τα ΟΧΙ ΚΑΙ τα ΝΑΙ της Σωστής Διατροφής¨

 

ΟΧΙ

ΝΑΙ

  • Στα τηγανητά

  • Στο νερό (6-8 ποτήρια) κατά την διάρκεια της ημέρας.

 

  • Στο δεύτερο πιάτο

  • Στα λαχανικά και στα φρούτα.

  • Στο φαγητό μπροστά στην τηλεόραση (δεν αντιλαμβάνεστε τι και πόσο τρώτε)

  • Στο πρωινό.

  • Στο «τσίμπημα»

           (Είναι εύκολο να κοροϊδέψετε τον

            εαυτό σας για το πόσο φάγατε)

  • Στα 3 γεύματα την ημέρα.

  • Στο αλκοόλ:Έχει πολλές θερμίδες, διεγείρει την αποθήκευση του λίπους και μειώνει τη θέληση για σωστές επιλογές τροφίμων.

  • Στα φρούτα όταν θέλετε κάτι να ¨τσιμπήσετε¨.

  • Στα παϊδάκια

  • Στο κοτόπουλο και το ψάρι στον ατμό ή τη σχάρα.

  • Στην ¨πέτσα¨του κοτόπουλου και το λίπος της μπριζόλας.

  • Στις λίστες για τα ψώνια (για να μην παρασύρεστε).

  • Στα αλλαντικά

  • Στα αντικολλητικά σκεύη.

  • Στα τυριά με πολλά λιπαρά (τσένταρ, ροκφόρ, μπρι ,μοτσαρέλα).

  • Στη γυμναστική. Θα σας δώσει ενέργεια και θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.

  • Στα τρόφιμα που στην ετικέτα αναγράφεται λίπος πάνω από 10 grανά 100 gr προϊόντος.

  • Στο ανέβασμα με τις σκάλες.

  • Στα προπαρασκευασμένα φαγητά (έχουν πολύ λίπος και κατά συνέπεια  πολλές θερμίδες).

 

  • Στο βούτυρο (όριο: 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα.)

 

  • Στο λάδι (όριο: 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα).

 

  • Στη μαγιονέζα (όριο: 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα).

 

  • Στις άσπρες και λαδερές σάλτσες.

 

  • Στους ξηρούς καρπούς : όχι πάνω από μία κουταλιά της σούπας την ημέρα.

 

  • Στα τσιπς , πατάτες τηγανητές.

 

  • Στις σοκολάτες, κρουασάν.

 

  • Στο ασανσέρ για δύο – τρεις ορόφους

    

 

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

1. «Εφόδιο» για κάθε οργανισμό είναι η λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα. Αυτό σημαίνει να καταναλώνουν καθημερινά ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια ξηρούς καρπούς, τυρί, ελαιόλαδο, λίγες φορές την εβδομάδα αυγά, πουλερικά, ψάρια , γλυκά και λίγες φορές το μήνα κόκκινο κρέας.  

2.Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, ενώ οι σαλάτες και τα φρούτα σε μεγάλες.

3.Το φαγητό πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο.

4.Μην παραβλέπετε τα ενδιάμεσα γεύματα.

5.Τ πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας  και διατηρεί τον χαρακτήρα αυτόν και στην περίοδο των εξετάσεων.

6.Αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ και προτιμάτε τους χυμούς, οι οποίοι προσφέρουν τις αναγκαίες ποσότητες καλίου και βιταμίνης C, που δίνουν ευεξία.

7.Πίνετε 2-3 ποτήρια γάλα την ημέρα.

8.Πίνετε άφθονο νερό.

9.Μασάτε αργά και διατηρήστε το σωστό σωματικό βάρος.

10.Αποφύγετε όσο τίποτε άλλο το αλκοόλ και ειδικά την μπύρα, η ποία θα προσφέρει το …..δέλεαρ της  δροσιάς τις δύσκολες μέρες του Ιουλίου. Το οινόπνευμα δεν βοηθά καθόλου, αντίθετα αφυδατώνει και προκαλεί υπνηλία. 

 

 

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ

 

Μπορούμε να αδυνατίζουμε χωρίς να πεθαίνουμε της πείνας και με την άδεια των μεγαλύτερων Αμερικανών διαιτολόγων:κι αυτό χάρη σε μια ειδική πυραμίδα.

Αλλά πως λειτουργεί αυτή η πυραμίδα; Το γεωμετρικό σχήμα διαιρείται σε οριζόντιες λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα υπάρχουν ομάδες τροφίμων με όμοιες θρεπτικές λειτουργίες. Όσα βρίσκονται στη βάση μπορούμε να τα τρώμε πιο συχνά και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Ανεβαίνοντας προς την κορυφή, βρίσκουμε τροφές που πρέπει να τρώμε σε ποσότητες που πρέπει να μειώνονται προοδευτικά. Επινοώντας την πυραμίδα αδυνατίσματος, οι διαιτολόγοι ακολούθησαν μια νέα αντίληψη. Διαχώρισαν τα τρόφιμα όχι με βάση την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, λίπη σάκχαρα, αλλά σύμφωνα με την «ενεργειακή πυκνότητα» τους. Τα τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα περιέχουν πολλές θερμίδες, ακόμη και σε πολλές μικρές μερίδες. Γενικά, είναι πλούσια σε λίπη και\ή σε σάκχαρα. Τα τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα εισφέρουν λίγες θερμίδες ακόμη και σε μεγάλες μερίδες. Γενικά, είναι πλούσια σε νερό και σε ίνες. Ανάμεσα τους δεν υπάρχουν μόνο φρούτα και ζαρζαβατικά, αλλά και ζυμαρικά ρύζι μαύρο, βραστές πατάτες. Για το λόγο αυτό και τα φαγητά αυτά, που συνήθως τα αποφεύγουμε όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε, μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος χωρίς να νιώθουμε πειναλέοι.Υπό την προϋπόθεση ότι κάθε μέρα θα ασκούμαστε λίγο, θα ακολουθούμε ποικίλο διαιτολόγιο και θα γεμίζουμε το στομάχι μας με χορταρικά και φρούτα.  

Γέμισε το πιάτο αρχίζοντας προς τα κάτω

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Εδώ υπάρχουν γλυκά και καραμέλες: προβλέπεται το ισοδύναμο 75

 θερμίδων την ημέρα

 

Κάθε οριζόντια λωρίδα περιλαμβάνει ομάδες ομογενών φαγητών, που θα καταναλίσκονται

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ                                     

Σ΄αυτόν περιλαμβάνονται τα λίπη,                      ΛΙΠΗ        

ελαιόλαδο και ξηροί καρποί. Προβλέ-                αμύγδαλα

πονται 3 μερίδες εναλλάξ την ημέρα:                ελαιόλαδο

μια μερίδα ισοδυναμεί με 45 θερμίδες

ως μειούμενες  ποσότητες κάθε μέρα, ξεκινώντας από την βάση. Ο ορισμός των μερίδων ενδείκνυται για ενήλικους,

 ΤΡΙΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ

Είναι η ζώνη των τροφών πλούσιων σε              ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

πρωτεΐνες, τόσο ζωικής όσο και φυσικής              όσπρια

προέλευσης, όπως ψάρι, κρέας, όσπρια,               κοτόπουλο

άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.                         σολομός

Επιθυμητή κατανάλωση, 3 μερίδες για                τόνος του κουτιού

γυναίκες και 4 για άντρες, εναλλάξ την                (σε νερό)                           

ημέρα. Μια μερίδα ισοδυναμεί με 25 θε-              άπαχο γάλα

ρμίδες. 

 

Βάρους όχι πάνω από 93 κιλά. Η καθημερινή κατανομή δεν πρέπει να ξεπερνάει

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΡΟΦΟΣ

Εδώ βρίσκονται οι τροφές πλούσιες σε                ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, ρύζι, δη-           ψωμί ολικής αλέσεως

 μητριακά, επεξεργασμένα ή μη. Κατανά-          νιφάδες δημητριακών

λωση, 3 μερίδες για τις γυναίκες και 4 για          ζυμαρικά ολικής αλέσεως

τους άντρες, εναλλάξ την ημέρα. Μια με-          μαγειρεμένα       

ρίδα ισοδυναμεί με 70 θερμίδες.                       Ρύζι μαύρο

                                                                                     κολοκύθι

τις 1200 θε-

ρμίδες για τις γυναίκες και 1400 για τους άντρες

ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ

Φρούτα και λαχανικά: μπορούμε να τρώμε          ΛΑΧΑΝΙΚΑ        ΦΡΟΥΤΑ

κάθε μέρα κατά βούληση, ως και ελάχιστο           μπρόκολα         μήλα       

όριο 4 μερίδες λαχανικά και 3 μερίδες φρού-        καρότα            μπανάνες

τα. Μια μερίδα λαχανικών ισοδυναμεί με 25         κουνουπίδι       μύρτα

θερμίδες και μια μερίδα φρούτων με 60.              πράσινα         γκρειπ φρουτ

                                                                      φασολάκια    φρουτοσαλάτα

                                                                      μαρούλι          πορτοκάλια

                                                                      μανιτάρια        ροδάκινα

                                                                      σπανάκι          αχλάδια

                                                                      τομάτες          φράουλες

 

Ο πρώτος και βασικότερος στόχος για την μείωση της πρόσληψης λίπους είναι  να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Το κρέας και τα προϊόντα του όπως για παράδειγμα τα αλλαντικά, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα  αυγά αποτελούν τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη.

 

Διαλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ,όχι όμως χωρίς λιπαρά, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα light, κομμάτια κρέατος η αλλαντικά χωρίς ορατό λίπος. Καταναλώστε τα γαλακτοκομικά σε καθημερινή βάση, δίνοντας έμφαση στο γιαούρτι και στο γάλα που έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος, σε σχέση με τα περισσότερα τυριά.

 

Μην καταναλώνετε περισσότερα από 2-3 αυγά την  εβδομάδα. Ένα αυγό καλύπτει σχεδόν ,την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για χοληστερίνη. Μην ξεχνάτε βέβαια  ότι σε αυτή την ποσότητα συγκαταλέγονται και τα αυγά σε γλυκά και πίτες.

 

Αποφύγετε όσο μπορείτε τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα. Παρά τις συστάσεις που γίνονται διεθνώς στη βιομηχανία τροφίμων ,τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε λιπαρά αλλά όχι και σε αλάτι. προσδίδοντας πολύ πιο ευχάριστη γεύση.

 

Βασίστε την διατροφή σας σε τρόφιμα που παρασκευάζετε στο σπίτι η αν πρόκειται για συσκευασμένα επιλέξτε τρόφιμα που παράγονται από απλές πρώτες ύλες ,στα οποία αναγράφεται και η περιεκτικότητα σε λίπος αλλά και η ανάλυση των λιπαρών οξέων.

 

Να αποφεύγετε όσα τρόφιμα είναι πλούσια σε κορεσμένα, υδρογονωμένα η μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Προτιμήστε όσα περιέχουν κυρίως ακόρεστα λίπη(μονοακόρεστα και πολυακόρεστα).

 

Η καλύτερη επιλογή για προστιθέμενο  λίπος είναι το ελαιόλαδο και μάλιστα το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λίπη τα οποία όχι μόνο μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα αλλά μπορεί να αυξήσουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης(HDL).

Αυξήστε την κατανάλωση φαγητών όπως τα λαδερά και τα όσπρια, μαγειρεύοντας τα φυσικά με ελαιόλαδο. Αποτελούν πολύ υγιεινές και θρεπτικές επιλογές. Μην ξεχνάτε όμως, όπως όλα τα λίπη, έτσι και το ελαιόλαδο περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο που σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.

Ακολουθήστε λοιπόν ένα διαιτολόγιο, στο οποίο τα λιπαρά δεν θα ξεπερνούν το 30-35%της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας και με τα κορεσμένα να μην ξεπερνούν το 10% και τα μονοακόρεστα να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10%.  

[ Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα ]