ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ!!!

 

 

           Γνώρισα τον Δημήτρη όταν τέλειωσα τον στρατό εδώ και 18 περίπου χρόνια. ¨Ήταν ένας τύπος που όλοι σίγουρα θα ζήλευαν και ίσως τον μισούσαν! Ήταν πάντα σε καλή διάθεση, με το γλυκό του χαμόγελο  και έβλεπε τα πάντα γύρω του από την  θετική τους πλευρά!

            Θυμάμαι ότι όταν τον ρωτούσαν τι κάνει , αυτός απαντούσε :

-          Δεν μπορούσα να ήμουν καλύτερα , τόσο καλά όσο δυό ευτυχισμένοι άνθρωποι!

Ήταν πάντα αισιόδοξος. Αν κάποιος φίλος του περνούσε μια άσχημη μέρα, ο Δημήτρης κατάφερνε πάντα να τον κάνει να δει την θετική πλευρά του θέματος που τον απασχολούσε.

 

             Μια μέρα γεμάτος περιέργεια  τον ρώτησα :

-          Δεν καταλαβαίνω πως μπορείς να είσαι τόσο θετικός και αισιόδοξος συνέχεια , όλες τις μέρες του χρόνου. Δεν έχεις προβλήματα, εχθρούς , δεν σε ενοχλεί κανένας , δεν σε κάνει κανένας να πονάς? Πες μου πώς  τα καταφέρνεις?

-          Κάθε μέρα που ξυπνώ, μου απάντησε, έχω δύο πιθανότητες: Μπορώ να διαλέξω να είμαι καλοδιάθετος ή μπορώ να είμαι κακοδιάθετος. Και πάντα διαλέγω να είμαι καλοδιάθετος!!

Και συνέχισε γεμάτος σοφία  :

- Όταν μου συμβαίνει κάτι κακό ,   μπορώ να  διαλέξω ανάμεσα στο να είμαι το θύμα  ή  να  μάθω από τα παθήματα μου. Και πάντα διαλέγω να μαθαίνω από τα  παθήματα μου !   Ο λόγος του και οι συμβουλές του δεν είχαν τέλος!!

- Κάθε φορά που έρχεται κάποιος σε μένα  για να «κλαφθεί» , μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στο να δεχθώ τα παράπονα του  ή μπορώ να δεχθώ να τον βοηθήσω να δει την θετική πλευρά της ζωής. Και εγώ διαλέγω πάντα την καλή πλευρά της ζωής.

- Αλλά, φίλε μου Δημήτρη, αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να το κάνεις, του είπα!

- Κάθε άλλο μου είπε! Ολόκληρη η ζωή είναι ένα σύνολο από μεταβλητές.  Όταν απομακρύνεις από την ζωή σου ότι  δεν είναι σημαντικό για σένα , τα πάντα γίνονται  απλά ένα σύνολο από  μεταβλητές. Εξαρτάται από σένα πώς θα αντιδράσεις  στις διάφορες περιστάσεις, εσύ πρέπει να αποφασίσεις  πώς να  επιτρέψεις στους άλλους να σου επηρεάσουν την ζωή  .  Εσύ διαλέγεις να  αισθάνεσαι όμορφα ή να είσαι κακοδιάθετος . Στο κάτω – κάτω της γραφής εσύ είσαι εκείνος που ζεις την ζωή σου!!

 

          Μετά από αυτήν την  συζήτηση έχασα τον Δημήτρη γιατί  άλλαξε δουλειά, έφυγε από την πόλη μας , παντρεύτηκα , έκανα παιδιά , δημιούργησα την  καινούργια μου επιχείρηση. Πάντα όμως είχα στο μυαλό μου τα λόγια του . Πάντα με βοηθούσαν να ξεφεύγω από τις δύσκολες καταστάσεις και να ζω την ζωή μου ευτυχισμένος.

           Θυμάμαι όταν είχα  πρόβλημα με δυο από τους φίλους μου, που  με ζήλευαν και με κουτσομπόλευαν  μου παρουσιάστηκαν δυο μεταβλητές. Ή να τους έχω δίπλα μου και να ανέχομαι όλα όσα μου κάνουν ή να τους διώξω από κοντά μου. Και διάλεξα να τους διώξω από δίπλα μου και να αισθάνομαι τόσο όμορφα χωρίς αυτούς.

   

            Κάποια μέρα μαθαίνω ότι ο Δημήτρης είχε ένα τρομερό ατύχημα.  Εκεί που δούλευε έπεσε κάτω από 18 μέτρα ύψος  και μετά από μια εγχείρηση που κράτησε 8 ώρες και ύστερα από μια θεραπεία μακράς διάρκειας βγήκε από το νοσοκομείο με μια πλάκα από ατσάλι στην πλάτη του. 

            Έφυγα για να τον δω ! Τον έπιασα από το χέρι , τα μάτια μου βούρκωσαν

Και τον ρώτησα πως είναι, πως αισθάνεται, αν συνεχίζει να είναι και τώρα ευδιάθετος , γεμάτος ζωή. Με κοίταξε ίσια στα δακρυσμένα μου μάτια.

-          Μην στεναχωριέσαι, φίλε μου, μου ψιθύρισε  . Έλα να σου δείξω τις πληγές  και τα σίδερα που έχω στο σώμα μου.

-          Δημήτρη, φίλε μου, πως γίνεται να είσαι ακόμη και τώρα τόσο θετικός, ύστερα από όσα σου έχουν συμβεί?

-          Άκου !! Την στιγμή που έπεφτα, το πρώτο πράγμα που μου ήλθε στο μυαλό ήταν  η κόρη μου . Μετά όταν πλησίαζα το έδαφος , μου ήλθαν στο μυαλό δύο μεταβλητές :  Είτε να πεθάνω είτε να ζήσω. Και διάλεξα να ζήσω!!

-          Αλλά δεν φοβήθηκες?

-          Όταν με πήγαιναν στο νοσοκομείο και είσαι τα πρόσωπα των νοσοκόμων και των γιατρών , φοβήθηκα γιατί αισθάνθηκα ότι τα βλέμματα τους ήταν  τόσο ψυχρά σαν να κοίταγαν έναν πεθαμένο! Τότε ένας θεραπευτής με ρώτησε αν  είμαι αλλεργικός σε κάτι. Τότε τους φώναξα :

-          ΝΑΙ!!! Όλοι με κοίταξαν με περιέργεια.  Φώναξα.

-          ΝΑΙ !!!  Είμαι αλλεργικός στην βαρύτητα!!

 

Τότε όλοι ξέσπασαν σε γέλια. Τους είπα :

-          Τώρα μπορείτε να με εγχειρήσετε  όπως έναν ζωντανό άνθρωπο , όχι σαν έναν πεθαμένο !

 

Κάθισα δίπλα του  και άρχισα να του λέω τον πόνο μου.

- Πέρσι  προσέλαβα μια καθηγήτρια . Την λυπήθηκα και της έδωσα λίγες ώρες . Όταν μου ζήτησε την βοήθεια μου να την κολλήσω περισσότερα ένσημα προσπάθησα να το κάνω. Ήθελε όμως πάρα πολλά και δεν μπόρεσα. Μου έδιωξε από το φροντιστήριο μου αρκετούς μαθητές. Παρόλα αυτά δεν την απέλυσα. Και το καλοκαίρι όταν την  είπα ότι του χρόνου δεν θα την ξαναπάρω στην δουλειά μου, θυμήθηκε ότι δεν την κολλώ τα ένσημα της, ότι δεν την πληρώνω και με κατήγγειλε   ψευδώς στο ΙΚΑ και στον επόπτη και με τρέχει στα δικαστήρια. Τι να κάνω , φίλε μου Δημήτρη? Πως μπορώ τώρα να είμαι θετικός?

- Φίλε μου, έχεις δύο μεταβλητές. Είτε να στεναχωριέσαι και να χαλάς την ποιότητα της ζωής σου είτε να την «φτύσεις » και να είσαι θετικός. Εσύ διαλέγεις!!

- Δημήτρη, διαλέγω να είμαι θετικός , να προσπαθήσω να αποδείξω ότι  είναι μια ψεύτρα και με συκοφαντεί και μετά  να περάσω στην αντεπίθεση !!

 

Ο Δημήτρης  μου έμαθε κάθε μέρα να έχω την δυνατότητα να διαλέγω να ζω μια  γεμάτη ζωή. Είναι άσκοπο να ανησυχούμε πάντα για το αύριο , γιατί η κάθε μέρα έρχεται με τα προβλήματα της με τα οποία πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε, και αύριο να σκεπτόμαστε τα αυριανά προβλήματα.

 

Διάλεξα να ζω ολοκληρωμένα την κάθε μέρα, την κάθε αναπνοή, την κάθε στιγμή , να ζω ευτυχισμένος γιατί η ζωή είναι τόσο πολύτιμη και τόσο σύντομη…..

 

Δυστυχώς  ο φίλος μου ο Δημήτρης δεν έζησε για πολύ. Έμαθα ότι αυτοκτόνησε. Μου άφησε ένα σημείωμα.

« Φίλε μου, θα αναρωτιέσαι γιατί αυτοκτονώ . Είχα δύο επιλογές. Είτε να συνεχίσω να ζω την μίζερη ζωή μου τώρα που έμεινα ανάπηρος και δεν μπορώ να χαμογελώ , είτε να αυτοκτονήσω και όλοι να με θυμούνται με το χαμόγελο στα χείλη, σαν έναν φίλο, σύζυγο, πατέρα γεμάτο θετική ενέργεια. Αποφάσισα να ζήσω αιώνια μέσα  στις καρδιές των ανθρώπων που με αγάπησαν και δεν με λυπήθηκαν »

 

Για μένα ο φίλος μου ο Δημήτρης ΖΕΙ στην καρδιά μου. Είναι ο άνθρωπος που μου έμαθε να έχω πάντα δυο επιλογές και να  διαλέγω πάντα την πιο σωστή.

 

 

Π. Κιμούντρης

 

Φροντιστήριο Μ.Ε.- Πληροφορικής

ΝΕΑ  ΓΝΩΣΗ

Δαγκλή  1 – 3

Τηλ.2541068881

www.neagnosi.gr